Menu

Robotépítő Workshop

robot

 

LÉTSZÁM
Az ideális csoportlétszám 10 fő. Ennél több semmiképp sem lehet, mert a tanfolyam során végig segítők vannak a tanulók mellett, és ennél nagyobb létszám már káoszhoz vezetne. 6 fő alatt nem indítjuk el a tanfolyamot.

8 ÉVES KORTÓL
Felső korhatár nincs, aki a csavarhúzót meg tudja fogni, az jöhet. A tananyagnak vannak olyan részei, amik 8 éves korban nem befogadhatóak, ezért arra biztatjuk a kisebbeket, hogy ha ilyen részhez érünk, nyugodtan menjenek hátra játszani az előre bekészített játékokkal.

SZÜLŐK ÉS TESTVÉREK
Minden gyerek mellé jöhet egy szülő, ennek nincs külön díja. . A testvérek pedig 50% engedményt kapnak a tanfolyam díjából

LAPTOPOT ÉRDEMES HOZNI
Ha nincs saját laptopod, amit hoznál, kérlek jelezd nekünk, és mi biztosítunk Neked számítógépet.  Ha saját laptopot hozol, bármi jó: Windows, Mac, Linux, minden jöhet, csak legyen rajta legalább egy szabad USB port. Azon keresztül fogjuk ugyanis programozni a robotot. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy lassú, nehézkesen vagy bizonytalanul működő számítógép nagyon meg tudja nehezíteni a robot programozását. Kérjük, lehetőség szerint jó állapotú, stabil gépet hozzatok.

MINDEN MÁST ADUNK
A robot összeszereléséhez szükséges többi eszközt (csavarhúzók, blankoló, csípőfogó, reszelő) mi biztosítjuk. Semmilyen veszélyes eszközre nem lesz szükség, tehát nem fogunk forrasztani vagy ragasztópisztollyal dolgozni. Ezek nélkül is teljes értékű, teljesen egyedi robotot fogunk készíteni.

NÉVRESZÓLÓ ROBOTOT KAPHATSZ
A tanfolyam során összerakunk egy kisebbfajta rajzoló robotot, és be is programozzuk, hogy mindenféle ábrát rajzoljon nekünk. Ha szeretnéd, haza is viheted a robotot, ebben az esetben előre belegravírozzuk a nevedet. A robot költsége 18 000,- Ft.

AKÁR SZÁMÍTÓGÉPET IS TUDUNK ADNI
Ha szükséges, tudunk adni egy Raspberry Pi 3 alapú számítógépet kompletten, amit csak be kell dugnod otthon az áramba meg a tévébe (vagy monitorba), és máris működik, sőt előre telepítve van rá minden olyan szoftver, ami a robotok programozásához szükséges. A készlet az alábbiakból áll:

Raspberry Pi 3
Tápegység
Ház
HDMI kábel
SD kártya telepített és konfigurált rendszerrel
Drótnélküli billentyűzet beépített touchpad-del, amivel otthon kényelmesen tudod használni a gépet

REGGEL 10-TŐL DÉLUTÁN 4-IG
A gyülekező 9:30-kor van, a munka pontosan 10:00-kor kezdődik. Reggelizz otthon! Rágcsálnivaló, ásványvíz és üdítő, illetve nagyobbaknak kávé van. Ha kéred, ebédet és uzsonnát tudunk biztosítani, de annak sincs akadálya, hogy hozz magaddal ennivalót. A tanfolyam maga 4-ig tart, utána opcionális van mód az Egyesület műhelyébe bemenni, és ott apróságokat nyomtatni a 3D nyomtatókkal, illetve lézervágni.

BESZÉLÜNK MECHANIKÁRÓL, ELEKTRONIKÁRÓL, SZOFTVERRŐL
A tematika a robot felépítésének teljes folyamatát lefedi.

Először átbeszéljük a mechanikai felépítést, röviden kitérünk a robotok fajtáira, utána összeszereljük a robotot, majd szünet.
Szünet után végignézzük az elektronikai felépítését a robotnak, megtanuljuk az ezzel kapcsolatos fő fogalmakat, és elvégezzük a bekötést. Utána hosszabb szünet, ebéddel.
A harmadik részben megtanuljuk programozni a robotot, amihez színes építőkocka-szerű blokkokat használunk. Megismerkedünk a szoftverfejlesztés alapjaival, és rajzolunk pár érdekes, jópofa ábrát. Ezt két részben tesszük, közben uzsonnázunk is.