Menu

Borostyán ékszerek egyedisége

Borostyán ékszerek

A borostyán ásványok tulajdonképpen nem is kövek, hanem egy 50 millió éve élt fenyőféle megkövesedett gyantája, ez a fenyő a Pinus succinifera. A borostyán tehát szerves eredetű, megkövesedett gyanta. A borostyán eredeti neve egy német szóból származik, a bernsteinből, ez a szó a “bernen” vagy “börnen” szóból ered, amely azt jelenti: égni.

Ugyanis a borostyán tulajdonságairól azt kell tudni, hogy gyufával meggyújtható, és kellemes illattal ég. A történelem előtti időkben már használták a borostyánt ékszerek készítésére, kegytárgyak és füstölők alkotórészeként. Napjainkban is különféle borostyán ékszerek találhatóak a boltokban. A borostyán legfontosabb lelőhelye a mai Lengyelország északi része, ahol 30 méter mélyen 9 méter vastag borostyánban gazdag réteg található. Ennek viszont csak egy kis része alkalmas ékszerek készítésére.

A borostyán ékszerek népszerűségét leginkább a bő színválaszték adja, hiszen a borostyán több színben is megtalálható. Leginkább a sárga és a barna árnyalataiban fordul elő, de létezik igen ritka fehéres, halványsárga borostyán is, valamint fekete és vörös színű borostyán is előfordul, bányászati helytől függően.

A borostyán a gondtalanság szimbóluma, jókedvet, vidámságot teremt, ugyanakkor elősegíti a bizalom és a boldogság érzését és békével ajándékoz meg. A borostyán ékszerek nyugalmat és boldogságot visznek viselőjük életébe, életerővel töltik fel a testet, valamint képesek erősíteni az önmagunkba vetett hitet. Gyógyhatását tekintve a borostyán igen jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, használhatjuk kelések, ekcéma, bőrkiütések, övsömör, allergia és szemölcsök esetében is.