Menu

Az alkoholizmus soha nem egy ember problémája

Az alkoholizmus az érintett közvetlen környezetére, egész családjára kihatással van. Így az alkoholista szülők felnőtt gyermekei is megsínylik szülőjük alkoholproblémáit. Van azonban segítség, és ezt a segítséget kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol egy 28 napos terápia várja az érintetteket.

Felnőtt gyermekként sem egyszerű szembesülni azzal, ha az ember szülője alkoholista. Az alkoholizmust nem úgy kell elképzelnünk, hogy valaki éjjel-nappal iszik. Sőt, sokszor az alkoholistákon nem is látszik a függőség, az élet többi területén ugyanis úgy tűnik, hogy jól funkcionálnak. Nincsenek ugyanis jelei az alkoholizmusnak, sok alkoholistának biztos az egzisztenciája, jó a megjelenése, jó munkahelye és széles baráti köre van. Kívülről pedig a családi életük is jónak látszik. Azonban ezekben a családokban is jelen lehet az alkoholizmus, ami a gyerekek életére is igen nagy kihatással van. Ezzel kapcsolatban azt kell észben tartani, hogy a gyerekek szeretik a szüleiket, lojálisak hozzájuk és kicsi koruktól kezdve átveszik a viselkedési mintákat.

És az ilyen családokban, ahol jelen van az alkoholizmus, a mindennapok részévé válik a hazugság. Ugyanis az alkoholbeteg hazudik, hogy ihasson, a házastárs pedig azért, hogy  mindez titokban maradjon, a gyerekek pedig csak így védhetik meg magukat.

Az alkoholista szülők felnőtt gyermekeire is óriási teher zúdul, és ezt a terhet sokan már pici gyermekkoruktól magukkal cipelik.

Erre is kínál megoldást a Felépülők Családi Felépülési Központ. A terápia a Minnesota-modellen alapul, ez a modell pedig az Amerikai Egyesült Államokból származik, és egy olyan bentlakásos program, ami több hónapig tart. Alapját az orvosi egészségügyi ismeretanyag adja és az, hogy javarészt olyan emberek segítik az érintetteket, akik maguk is azok voltak. Tehát ezek az önkéntes vagy fizetett segítők azok, akik a mindennapokban segítséget tudnak nyújtani. A Minnesota-modell sikerét az is mutatja, hogy a bentlakásos intézmények mintegy négyötödében ilyen terápiát folytatnak.

Mint ahogy a Felépülők Családi Felépülési Központban is, ahol a modell alapelveinek megfelelően az absztinenciára fókuszálnak, és egy olyan multiprofesszionális szemléletet vesznek alapul, ami az anonim, 12 lépéses önsegítő csoportok elvein alapul. Az egyik ilyen alapelv, hogy az alkoholizmus betegség, egy kémiai függőség, ami több síkon van jelen, a lelki, szellemi tényezők szintjén, fizikai, pszichológiai és szociális szinten is.

A Minnesota-modell azt is vallja, hogy a függőség az elsődleges probléma, tehát az alkoholizmus nem egy más pszichés probléma következménye, int a depresszió vagy a pánik. A kezelés főbb elemei közé tartozik a csoportterápia, az, hogy felépülésben lévő függők vesznek részt a tanácsadói folyamatokban, a terápia része a pszicho edukáció, az ismeretközlés is.

A Felépülők Családi Felépülési Központ terápiájára folyamatosan lehet jelentkezni és a családtagok számára is szerveznek segítő foglalkozásokat. Az alkoholista szülők felnőtt gyermekei számára is igen hasznos lehet egy ilyen megbeszélés, így jobban megérhető a probléma és közelebb lehet jutni a kezeléshez is.

A probléma világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, és bizony sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen hatással van ez a most felnövő generációra.