Menu

A rendkívül sokoldalú koax kábel

koax kábel

A koaxiális kábel kapcsán először valószínűleg a televíziózás jut eszünkbe, azonban a felhasználási köre rendkívül széles körű. A koax kábel egy nagyon sokoldalú típus, amely a rádiófekvenciás jelek továbbítására szolgál, tökéletesen használható televíziók, rádiók, lejátszók és telefonok esetében is.

A koax kábel felépítését tekintve fémhálóból, dielektrikumból, belső vezető érből és külső szigetelésből áll. A szigetelését általában poliporopilén, polietilén, politetrafluoretilén használatával oldják meg, a külső védőrétege pedig PVC burkolat. A koax kábel árnyékolása, amely a külső köpeny alatt rejtőzik, kifelé és befelé egyaránt igen fontos védőfunkciót lát el.

Minél jobb tehát a kábel árnyékolása, annál kevesebbet sugároz ki, így elkerülhető, hogy más készülékben zavart keltsen. De nemcsak kifelé csökkenti a jeleket, hanem a környezetből származó zavarokat is kizárja vagy minimálisra csökkenti, ezáltal a használatával tökéletesebb minőségű hangzás érhető el. A belső vezető ér is fontos szerepet játszik a koax kábel minőségének meghatározásában.

A 3.5 jack kábel a legelterjedtebb típus

A jack kábelek, dugók és csatlakozók a mindennapi életben leginkább az audioberendezések területén használatosak. A jack dugókat már a 20. században előszeretettel használták a telefonközpontokban. A különféle aljzatokat a dugó átmérője és a jelmezők/tüskék/utak száma szerint különböztetjük meg.

Három fő méret a legelterjedtebb, a 6.35, a 4.4 és a 3.5 jack kábel. A 6.35 mm-es nagy jack a kereskedelemben leginkább használt típus, főként professzionális audioberendezéseknél, gitárok, mikrofonok, keverők esetében alkalmazzák. A 4.4 mm-es Bantam-típust főleg a professzionális stúdióberendezésekben használják.

A mini jack a 3.5 jack kábel a leggyakoribb, amellyel különféle típusú audioberendezéseket például fejhallgatót vagy hangszórót csatlakoztathatunk a telefonunkhoz, táblagépünkhöz vagy számítógépünkhöz. A 3.5 jack kábel választás esetén a leginkább meghatározóak az egyedi igények, ha a tökéletes hangzás a cél, érdemes a minél jobb minőségre törekedni.