“Szuperlátás-modul” robotoknak az Inteltől

Az úgynevezett “TV-okosító” média stickek után jöhetnek a “robot-okosítók”, legalábbis az Intel valami ilyesmit mutatott be nemrégiben.

A gyártó RealSense névre hallgató technológiája a napokban külön sajtóeseményt kapott, mely során számos újdonságot jelentettek be, többek közt az Euclid nevű modult, melyet elsősorban robotok számára terveztek.

image

Mint arról már a Typhoon H és a nemrég bejelentett fejlesztői Intel drón kapcsán is megírtuk, a RealSense névre hallgató, mélységérzékeléssel és objektumfelismeréssel operáló speciális érzékelő és jelfeldolgozó egység számos területen hasznos lehet a drónoktól az automatizált rendszereken át a robotokig. Az Euclid jelen esetben egy olyan modulként szolgál, mely nem csak egy halom érzékelőt jelent: lényegében egy emberéhez hasonló látással rendelkező zsebszámítógépről van szó, a kisebb távirányító méretű burkolatban ugyanis egy Linux operációs rendszer vezérelte Intel Atom processzor leledzik, sőt, az Euclid még saját akkumulátort is kapott. A modul feladata az érzékelők vezérlése mellett az azokból beérkező információ átadása a hozzá kapcsolt robot felé, így jóval egyszerűbb egy ilyen mesterséges egység képességeit bővíteni. Az Euclid valamikor 2017 első negyedévében fog megjelenni, egyelőre ismeretlen áron.

Vélemény, hozzászólás?