enable ikon

Az e-NABLE egy gyors ütemben fejlődő és terjedő globális hálózat, amit lelkes önkéntesek működtetnek, szervezett formában 2013 nyarától. A szervezet tagjai 3D nyomtatással készítenek kezet és kart végtaghiányos gyerekeknek (alkalmanként felnőtteknek). Gyakori, hogy az érintettek személyesen sosem találkoznak egymással. Minden esetben az igények és a segítségnyújtás vágya köti össze a résztvevőket, tekintet nélkül vallási- és társadalmi különbségekre, származásra, életkorra és földrajzi helyzetre.

Az e-NABLE Workshop-on lehetőségetek lesz az e-NABLE kezek összerakására és kipróbálására, illetve megnézhetitek hogyan készül 3D nyomtatással egy robotkéz.

Sztojanov Krisztián és Szenner Richárd (e-NABLE önkéntesek) március 31-én, és április 1-én tartanak előadást “e-NABLE Magyarország – protéziskészítés gyerekeknek” címmel a Petőfi konferenciateremben.

FB_bejegyzes-kiallito-enable (1)

IMG_5224 (1) DSC_0722 (1)

Az e-NABLE Hungary a nemzetközi projekt célkitűzését és szellemiségét követve a helyi igényeket kívánja feltérképezni és kielégíteni. A regionális szerveződés lehetőséget ad, hogy a teljes folyamat saját anyanyelven és személyes kapcsolattartással menjen végbe. Szintén célkitűzés a szervezet számára, hogy láthatóvá váljon Magyarországon és a környező országokban; hogy minél többen tudjanak róla és ezáltal nagyobb eséllyel jusson el a lehetőség azokhoz aki változni vagy változtatni szeretnének.

Fontos kiemelni, hogy az e-NABLE által nyomtatott kezek nem egy magasan funkciónáló, high-tech protézist kívánnak helyettesíteni. A techika forradalmi vonatkozása itt abban rejlik, hogy eddig elképzelhetetlen mértékben tartja alacsonyan az előállítás költségét (az igénylőt semmilyen anyagi hozzájárulás nem terheli) és így – a gyerekek gyors növekedését követve – akár több protézis is előállítható ugyanannak a személynek. Előtte sok esetben az is komoly kihívás elé állította a családokat, hogy akár egy végtaggal rendelkezzen élete során.

A modern gyártási techológiák mellet meghatározó elem és a mozgalom egyik alappillére a tudás megosztása. Erre szintén a korszerű technikai eszköztár (social media) miatt van lehetőség, de a lényege mégis inkább a tudás demokratizálásában rejlik. Minden új megoldás és fejlesztés azonnal hozzáférhető a megosztó oldalakon és pillanatok alatt elterjed. Ez által megszűnik a professzionalitás kizárólagossága és a “szakértő” privilégiuma, e helyett bárkinek lehetősége van arra, hogy hozzátegye a saját tudását és gondolatait, a nélkül hogy kiemelkedő vagy szakirányú képesítésekkel rendelkezne.

A készítés folyamatának bármelyik pontján be lehet csatlakozni és mindig van mód hozzájárulni a sikeres eredményhez. Vannak, akik a technikai készségeiket vagy géphasználatot hozzák, vannak akik a résztvevők összeköttetésén dolgoznak, míg mások a kommunikációban vesznek részt vagy adomány formájában segítik a működést. E mellet – visszatérve a készségekre – meglepően gyorsan el lehet sajátítani akár a nyomtatás, akár az összeszerelés lépéseit. Számos video elérhető a témában, minden új ötlet azonnal teret kap, a mozgalom terjedésével pedig egyre több, egymáshoz közel élő tud személyesen is segítséget nyújtani. Ennek előkészítésében és koordinálásában van hatalmas szerepük a lokális szerveződéseknek.

A folyamat minden esetben írásos jelentkezéssel kezdődik; az érintett gyerek és családja felveszi a kapcsolatot a csoporttal a hivatalos honlapon vagy a facebookon keresztül. Ezek után megtörténik a regisztráció és az előzetes ismerkedés, egyeztetés és fotók küldése. Ezt követően sor kerül személyes találkozásra a méretvételhez. Ha ez nem lehetséges, akkor email vagy skype segítségével folytatódik a pontos igény felmérése és a méretek meghatározása. Ezek alapján az egyik önkéntes kinyomtatja az alkalrészeket. Az összeszerelés után már továbbítható is a családnak. Bár az önkéntesek legjobb tudásukat nyújtják, előfordulhat, hogy utólagos korrekcióra van szükség. E mellett számukra is egy folyamatos tanulást jelent egy új kéz előállítása, hiszen a méretek és ezzel együtt a kihívás is minden esetben egyedi. A pontos alkaltrészek előállításán túl pedig igyekeznek más formában is egyénivé tenni a kezeket. A gyerekek kívánságai alapján különböző színekben és apróbb eltérésekkel lehet kinyomtatni a protéziseket.

Az e-NABLE által készített kezek elterjedése, – természetesen a viselő fizikai képességnövelésén túl – olyan hatást váltott ki, ami a társadalmi tudat összességében okozott változást szerte a világon. Az önkéntesek munkája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy végtaghiányos gyerek képes legyen úgy tekinetni magára, a testére és a betöltött szerepére a közvetlen környezetében és általában a világban, ami nem a kitaszítottságról vagy az alkalmatlanságról, hanem a lehetőségekről és a motivációról szól. Egy olyan eszköz bevezetése, ami már nagyon fiatal korban (kb 6 éves kortól viselhető a protézis) segíti az intergrációt, a kezdeményezés legnagyobb érdeme és mozgatórugója. Jelenleg körülbelül 30 önkéntes végzi a nyomtatást, a kezek összeszerelését, a fordítási munkákat és a kapcsolattartást. A csapat tagjai ezen túl nyitottak segítséget nyújtani más régiókban élő e-NABLE önkénteseknek, hogy létrehozhassák saját, működő közösségüket. A szervezet mindenki számára nyitott, bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni vagy szimpátiáját, támogatását akarja kifejezni az ügy érdekében!

Drón & Robotika Show 2.0 Sopron – 2017. március 31 – április 1. 

Nyitva tartás: Péntek / Szombat  10:00 – 20:00

Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. 9400 Sopron, Liszt F. u. 1.

Jegyvásárlás  Programok  Elődások  Facebook event   Házirend  Nyeremények  Megközelítés

Info: info@droneprix.hu