Elstartolhat a Google saját drónfutár projektje

Zöld utat kapott az amerikai hatóságoktól a Project Wing, igaz egyelőre csak teszt jelleggel. A program hat területen – többek közt a Fehér Házat is érintő légi zónában is – tesztelheti a 120 méter alatti légtérben történő csomagszállítást, mellyel igencsak elé vágtak a hasonló terveken dolgozó Amazonnak.

Google_X_Projekt_Wing_01

Hogy egészen pontosak legyünk, a Project Wing nem közvetlen a Google, hanem annak valamennyi társ- és leányvállalatát maga alá rendelő Alphabet nevű cég úgynevezett X divíziójáé, de ez a lényegen nem sokat változtat. A projekt még 2014-ben mutatkozott be, hasonló célzattal, mint az Amazon saját drón-flottája, annyi lényeges különbséggel, hogy a szállító egységek vertikálisan szállnak fel és landolnak, de fix szárnyakkal rendelkeznek, így manőverezései képességeik sokkal szolidabbak a négy-, hat- vagy nyolcrotoros drónokhoz képest. Az X UAV egységei ugyanakkor nagyobb hatótávolságot ígérnek, mint például az Amazon modelljei – igaz, azóta a cég erre már levédetett egy áthidaló megoldást.

A repülési hatóság engedélye azért is külön érdekesség, mert a tesztrepülések több ponton is (például csomagszállítás vagy látótávon kívülről történő vezérlés tiltása) ellenkeznek a júniusban kiadott, pilóta nélküli egységek reptetésére vonatkozó szabályzattal, melyek miatt az Amazon kénytelen saját megoldását az Egyesült Királyságban tesztelni. A tesztekre ugyanakkor maga a Fehér Ház is áldását adta, mondván, hogy “haladni kell a korral”, és egyúttal megkérte az illetékes hatóságokat, hogy dolgozzon ki egy a csomagszállításra is alkalmazható szabályrendszert, illetve a a NASA-val karöltve tervezze meg azokat a rendszereket vagy szabályozásokat, melyekkel minimalizálható az UAV-k használatából fakadó balesetek lehetősége.

Vélemény, hozzászólás?