A Mercedes is beszállna a futárdrón üzletbe

Az Amazon csapta fel a drónokkal történő csomagszállítás kártyáját, ám úgy tűnik, szép lassan mindenki előáll egy életképes koncepcióval. A Google és a DHL után ezúttal Mercedes-Benz is bemutatott egy saját elképzelést.

Az autógyártó a Matternet nevű drón-logisztikai startup hátát támasztotta meg némi összeggel, cserébe a két cég fejlesztői elő is álltak egy olyan koncepcióval, mely félúton jár a teljesen automatizált rendszerek és a hagyományos drónreptetés közt. A fent is látható jármű a Vision Van névre hallgat és mobil dokkoló állomásként funkcionálna csomagszállító repülő egységek számára. Az elképzelés szerint az elektromos jármű tetején található dokkoló felület teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül szerelné fel a kiszállítandó csomaggal az egységeket és fogadná azokat a szállításból visszatérve.

Azt egyelőre azonban ne reméljük, hogy az ilyen elektromos autók és a körülöttük rajként repdeső drónok egyhamar szembe jönnek velünk az úton: Az ilyen formában történő csomagszállítás tesztelése a legfőbb piacon – azaz az Egyesült Államokban – még igencsak kiváltságos jog, melyet eddig csak a Google szerzett meg, valamint a Vision Van nagyjából 270 km-es hatótávolsága sem túl ígéretes egy futárszolgálat üzemeltetéséhez.

Vélemény, hozzászólás?